Krabben en Kreeften de scharrelaars van Rif en Kust
Hermit crabs Paguroidea
max 20 cm (8 in)

Heremietkreeften zijn eigenlijk geen krabben en ook geen kreeften maar een eigen soort. Ze leven zowel in het water als op het land. Heremietkreeften houden het meest van vlees, maar eten eigenlijk alles. Om dit te kunnen doen beschikken ze zowel over een zeef waarmee plankton gevangen kan worden als een slijmnet waarmee diertjes gevangen kunnen worden. Daarnaast beschikken ze over een soort borstels om dieren uit het zand te kunnen halen.
Het meest in het oog springende van de heremietkreeft is dat hij geen eigen huisje heeft maar lege schelpen "recycled"en als hij groeit kiest hij gewoon een groter exemplaar. Wanneer er geen geschikte schelp beschikbaar is, passen ze hun bestaande woning aan door er delen af te halen zodat het lichaam er weer goed in past. Ze passen hun schelp ook op andere manieren aan. Sommige heremietkreeften plaatsen namelijk zeeanemonen op de schelp zodat ze daarmee beter gecamoufleerd worden. Bij het verhuizen naar een andere woning verplaatst de heremietkreeft dit soort dieren zorgvuldig van de oude naar de nieuwe woning.
wanneer een heremietkreeft een nieuwe, grotere schelp vindt, gaan verschillende andere individuen zich er rond verzamelen en vormen ze een soort wachtrij van groot naar klein. Wanneer een heremietkreeft aankomt die voldoende groot is voor de lege schelp, zet dit een kettingreactie in gang: de grootste kreeft betrekt de lege schelp, de tweede grootste kruipt snel in de pas verlaten schelp, enzovoort. Een heel grappig filmpje waarin je dit proces in actie ziet vind je hieronder.
Voortplanting:
Het vrouwtje neemt de bevruchte eitjes mee in haar schelp totdat ze uitkomen. Met de waaiervormige achterpoten zorgt ze steeds voor de aanvoer van vers zuurstofrijk zeewater. Als ze uitgekomen zijn verlaten de jongen de schelp en leven ze een aantal weken als plankton in de zee. Wanneer ze groot genoeg zijn, zinken ze naar de bodem en gaan ze op zoek naar hun eerste schelp. Afhankelijk van de soort kan de heremietkreeft tamelijk oud worden. We spreken hierbij over leeftijden tot wel 75 jaar.
Spiny lobster (Panulirus argus)
30 cm (12 inch)

Langoesten hebben naar voren gerichte stekels die het lichaam bedekken, die hen helpen beschermen tegen roofdieren zoals octopussen, verpleegsterhaaien en pijlstaartroggen. Hun lange antennes weren roofdieren af, terwijl kleinere antennes beweging en chemicaliën in het water detecteren.
Ze jagen `s nachts op slakken, krabben, kokkels en egels jagen
Volwassenen migreren seizoensgebonden in rijen met één bestand, ook wel wachtrijen genoemd, naar dieper water om koud en turbulent water te vermijden.
Zoals de meeste tienpotigen, komen de langoesten uit eieren die ongeveer vier weken door het vrouwtje buiten het lichaam worden gedragen. Ze beginnen hun leven als microscopisch kleine larven. Na ongeveer een jaar nestelen de larven zich in algen of tussen mangrovewortels. Na verschillende vervellingen te hebben ondergaan, migreren ze naar de koraalriffen en leven ze in gaten of spleten. Terwijl ze groeien, werpen ze hun uitwendige skelet af om plaats te maken voor een nieuwe waarin hun hun grotere lichaam past. Na het vervellen is het exoskelet nog zacht en moet het uitharden. Gedurende deze tijd is de kreeft zeer kwetsbaar voor predatie en als gevolg daarvan trekken ze zich meestal terug totdat het nieuwe skelet volledig is uitgehard. Het dieet bestaat voornamelijk uit weekdieren, maar ze consumeren ook afval, plantaardig materiaal en dode dieren en vissen die ze op de bodem vinden.
Cleaner shrimp (Lysmata Amboinensis)
8cm (3 in)

De opvallend gekleurde, poetsgarnaaltjes, leven in symbiose met vissen, waarvan ze dode schubben en parasieten van de huid verwijderen en opeten. Rond Aruba, Bonaire en Curacao komen vooral de gestreepte en gevlekte poetsgarnaal voor.
De diertjes hebben een vast poetsstation op het rif. Als een poetskandidaat nadert, bewegen de garnaaltjes op een kenmerkende wijze heen en weer om hun bereidheid om te poetsen aan te geven.
Ze zijn vooral ’s nachts actief. Overdag schuilen ze graag in kieren in het rif waar ook grotere roofvissen zoals murenes zich schuilhouden. De murene eet haar poetsers niet op. Zo zijn de garnaaltjes in de buurt van de murene veilig voor mogelijke andere roofdieren.
poetsgarnalen beginnen hun leven als mannetje. Maar later worden het hermafrodieten, zij hebben dan dus allemaal zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en produceren tegelijkertijd zaad en eitjes.
Batwing Coralcrab (Carpilius corallinus)
15 cm (6 inch)

De Batwing Coralcrab is een opvallende krab met een robuust, afgerond schild vol diepe rode vlekken – alsof iemand met een penseel stippen op zijn rug heeft getikt. Het is de grootse crab die hier voorkomt. Zijn naam dankt hij aan de donkere “vleugelvormige” vlekken aan de binnenkant van zijn scharen.
Overdag zie je hem zelden; hij houdt zich schuil in grotten en spleten in het rif. Maar ’s nachts komt hij tevoorschijn om te jagen op weekdieren en andere kleine zeebewoners.
Hij is sterk, mooi getekend en een tikje geheimzinnig – een echte nachtelijke schoonmaker van het rif
Fiddler Crab (Uca mjoebergi)
2 tot 3 cm 0,8 tot 1,2 inch

Langs de kustlijn van Curaçao, scharrelt een klein wonder: de wenkkrab. Deze krab heeft zijn naam niet voor niets gekregen. Hij heeft een grote schaar die hij als een vlag omhoog steekt.
Maar hij doet dit niet alleen voor de vrolijkheid, hij heeft ook een slimme manier van eten. Door met zijn schaar te zwaaien filtert hij kleine deeltjes voedsel zoals plankton uit het water, terwijl hij zich snel terugtrekt in zijn holletje wanneer hij zich bedreigd voelt.
Deze kleine krab is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Zijn graafgedrag helpt de bodem zuurstof te geven, wat de onderwaterwereld ten goede komt. Zo draagt hij zijn steentje bij aan de gezondheid van de kustlijn van Curaçao, terwijl hij met zijn schaar zwaait naar de wereld om hem heen.
Volgende keer je een wandeling maakt langs de kust, houd dan je ogen open voor deze charmante krab – een levend symbool van de veerkrachtige natuur van Curaçao!