Kleine Kunstwerkjes tussen het Koraal
Geen andere vis maar een andere levensfase!
De onderwaterwereld van Curacao blijft altijd boeien en verbazen!
Wie had gedacht dat jonge vissen er vaak heel anders uitzien dan hun volwassen soortgenoten?
Het blijkt dat dit te maken heeft met hun manier van leven. Volwassen rifvissen vormen vaak een paartje, leven territoriaal en verdedigen hun gebied fel tegen soortgenoten. Die worden namelijk niet alleen gezien als concurrenten voor voedsel, maar ook als bedreiging voor hun partner. De jonge visjes daarentegen hebben andere kleuren en tekeningen, waardoor ze ongestoord kunnen passeren zonder in de problemen te komen.
Angelfish (Pomacanthus imperator)
size: tot 40 cm
Er zijn veel verschillende soorten Keizersvissen, waarvan er drie soorten rondzwemmen in de wateren rond de ABC eilanden.
Keizersvissen, zijn echt de koningen van de tropische oceanen!
Met hun Sierlijke verschijning, indrukwekkende kleuren en fascinerende patronen trekken ze onmiddellijk de aandacht. Ze leven in de buurt van koraalriffen, waar ze algen en kleine organismen eten.
Wat keizersvissen extra bijzonder maakt, is hun complexe sociale gedrag. Hoewel ze bekend staan als territoriaal, vormen ze toch vaak sterke banden met hun partner. Ze verdedigen hun territorium fel tegen andere vissen, maar wanneer ze niet vechten, brengen ze hun tijd door in het gezelschap van hun soortgenoten.
Interessant is dat de jonge vissen een ander patroon hebben dan volwassen exemplaren, en deze verandering is niet alleen een kwestie van groei, maar ook van aanpassing aan hun omgeving.
Keizersvissen zijn dus niet alleen een lust voor het oog, maar ook echte strategen in de onderwaterwereld!
French Angelfish Franse keizersvis (Pomacanthus paru)
Queen Angelfish Koningin-keizersvis (Holacanthus ciliaris)
Size : Tot ongeveer 45 cm
Grey Angelfisch Grijze keizersvis (Pomacanthus arcuatus)
Size : Tot ongeveer 60 cm
Surgeonfish (Acanthurus chirurgus)
Size cm/inch: Up to 38 cm (15 inches)
Doktersvissen danken hun naam aan de scalpelachtige vergroeiingen aan beide zijden van de staartwortel. Daarom is de Engelse naam, Surgeonfish, eigenlijk nog toepasselijker. Deze scherpe uitsteeksels dienen als bescherming en verdediging, aangezien ze vlijmscherp, zeer hard en strategisch geplaatst zijn. Deze stekel wordt in een gleuf in de zijkant van de staart bewaard en kan worden uitgeklapt als de vis zich bedreigd voelt of zich wil verdedigen. Met deze ‘scalpels’ kunnen ze concurrerende soortgenoten en predatoren flink verwonden.
Tijdens het snorkelen of duiken, zie je deze vissen vaak in grote scholen, voorbij zwemmen waarbij ze in groepen over het rif foerageren op zoek naar voedsel. Toch zijn doktersvissen geen echte scholenvissen. Het zijn ze van nature solitaire vissen die hun eigen territorium hebben, dat ze gedurende de dag af en toe verlaten om voedsel te zoeken.



De blauwe doktersvis, ook wel bekend als de Blue Tang , is een opvallende vis Deze vissen hebben een prachtige blauwe kleur, met een gele stip op hun staart en een karakteristiek paars-blauwe gloed. Ze komen vaak voor in tropische riffen en worden gezien als de "tuinier van het koraalrif", omdat ze algen grazen en zo het rif gezond houden.
Bahia Surgeonfish (Acanthurus bahianus)
Size: tot 30 cm
De Bahia doktersvis (Acanthurus bahianus) is een opvallende vis die vaak voorkomt in tropische wateren van het westelijk Atlantische gebied, inclusief het Caribisch gebied. Deze vis heeft een geelachtige kleur met blauwe en groene accenten, wat hem een levendige uitstraling geeft. Zoals andere doktersvissen, heeft de Bahia doktersvis scherpe stekels aan de basis van zijn staart die dienen als verdediging tegen roofdieren. Bahia doktersvissen zijn vaak te vinden in rotsachtige en koraalrijke omgevingen, waar ze zich voeden met algen. Ze zijn sociaal en worden vaak in groepen aangetroffen, hoewel ze ook hun eigen territorium verdedigen
Rock Beauty (Holacanthus tricolor)
Size Tot ongeveer 25 cm
De volwassen Rots schoonheid is meestal geel en wordt blauwer richting de staart. Hij voedt zich met sponzen, kwallen, koralen, plankton en algen, maar sponzen zijn essentieel voor zijn overleving. Volwassen vissen blijven het hele jaar in paren, wat wijst op een monogame band. De voortplanting vindt plaats met de vissen rechtop in het water, waarbij de buiken tegen elkaar liggen in wolken van sperma en eieren. De vrouwelijke vis produceert 25.000 tot 75.000 eieren per dag, tot 10 miljoen per paai-cyclus. De eieren komen na 15-20 uur uit in larven, die zich later tot jonge vissen ontwikkelen.
Yellowfin Damselfish (Microspathodon chrysurus)
Size: tot 15 cm
De gele staart damselfish of Koraaljuweel is een kleurrijke vis die voorkomt in tropische wateren en goed vertegenwoordigd is in koraalriffen. Er is een opvallend verschil tussen de volwassen en jonge vissen wat betreft kleur. Volwassen damselfish zijn geelbruin met een gele staartvin, terwijl de juvenielen paars zijn met felblauwe vlekken op hun rug en transparante staartvinnen.
Volwassen damselfish eten voornamelijk algen, terwijl de juvenielen carnivoor zijn. Naarmate ze ouder worden, verandert hun dieet, wat samenhangt met hun ontwikkeling en de veranderingen in hun omgeving.
Het broedseizoen begint bij zonsopgang, wanneer de mannetjes nesten maken op dode koraaloppervlakken. De vrouwtjes leggen de eieren die zich hechten zich aan de ondergrond, waar de mannetjes ze zorgvuldig bewaken en van zuurstof voorzien. De eitjes komen uit op de zesde dag na de bevruchting. De voortplanting is het meest actief tijdens de perioden van volle maan en nieuwe maan, wanneer de getijden het sterkst zijn.
Butterflyfish (Chaetodon spp.)
Vlindervissen voeden zich met koraalpoliepen en plankton. Door hun hoge en platte lichamen kunnen ze goed voedsel in nauwe rotsspleten vinden. De naam "koraalvlinder" komt van hun felle kleuren zoals zwart, wit, blauw, rood, geel en oranje, en hun soepele bewegingen. Volwassen vlindervissen vormen vaak levenslange paren en zwemmen bijna altijd samen. Ze leggen drijvende eieren die zich mengen met plankton en door de stroom worden meegenomen. Ze zijn sterk territoriaal en verdedigen hun eigen stukjes koraal.
Trunkfish (Ostraciidae)
Size tot 40 cm
Koffervissen zijn,zoals de naam al doet vermoeden, over het algemeen nogal hoekig van vorm. Een bijzonder kenmerk is dat ze geen buikvinnen hebben. Ze bezitten een pantser van, bij volwassen dieren met elkaar vergroeide, zeshoekige beenplaten, dat fungeert als een sterke beschermende doos. De gepantserde huid maakt het lichaam van deze vissen nogal star. In tegenstelling tot de meeste andere vissen, zwemmen koffervissen dan ook vooral met hun vinnen, wat een grappig gezicht is. Ze zijn ook erg nieuwsgierig en zullen bij het snorkelen of duiken eerder naar je toe zwemmen dan van je af. Baby koffervisjes zijn wel heel bijzonder schattig en worden vaak dobbelsteentjes genoemd.
Spotted drumfish (Equetus punctatus)
Size Tot ongeveer 27 cm
Deze bijzondere vissen hebben een heel markant grafisch uiterlijk.
Riddervissen veranderen tijdens hun groei niet zozeer van kleur, ze blijven zwart/wit, maar hun vorm verandert wel drastisch!
De jonge gevlekte riddervis is niet gevlekt maar gestreept. Hij heeft in eerste instantie alleen een kop, met daarachter lange wapperende vinnen waarmee hij sierlijk over het koraal fladdert. Pas naarmate hij groeit, krijgt hij een meer visachtige vorm. Dan gaat hij zijn naam ook meer eer aandoen, want zijn nieuwe lichaamsdelen, de buik en de staartvin hebben stipjes!
De jonge riddervissen kom je vaker tegen dan de volwassen exemplaren, omdat deze schuwer zijn. Ze leven in de buurt van rotsen, waar ze hun schuilplaats hebben. ’
s Nachts verlaten ze hun schuilplaats om op jacht te gaan naar garnalen, krabbetjes en borstelwormen.
Bluehead Wrasse (Thalassoma bifasciatum)
Size : Tot ongeveer 15 cm
Hoewel de bek van de Blauwe kop wrasse niet sterk ontwikkeld is, hebben ze goed ontwikkelde lippen. Sommige lipvissen produceren een Cocon van slijm in de nacht. Waarschijnlijk beschermt die laag de vissen tegen bepaalde parasieten.
Sommige soorten treden ook op als poetsvissen. Ze bouwen nesten van algen in het zand of tussen rotsspleten. Die nesten worden door de mannetjes bewaakt, die zich dan territoriaal gedragen.
Fairy Basslet (Gramma loreto)
Size tot 7.5 cm
De schitterende Fairy Basslet heeft een prachtige kleurverandering van lichtpaars naar diep violet, beginnend bij de kop en vervagend tot goudgeel bij de staart. Het is een opvallende verschijning in het water. Het visje voedt zich voornamelijk met plankton, dat het met zijn fijne vinnen uit het water filtert. Ondanks zijn kleine formaat speelt het een belangrijke rol in het ecosysteem van het koraalrif. Zijn kleuren dienen mogelijk ook om zijn territorium af te bakenen of om zich te camoufleren tegen rotsen en koraal terwijl het zich voedt.
Sergeant-major (Abudefduf saxatilis)
Size tot 30 cm
De Sergant Majoor kom je heel veel tegen in de wateren rond de ABC-eilanden. Ze vormen meestal grote scholen en voeden zich met de larven van ongewervelde dieren, zoöplankton, kleinere vissen, schaaldieren en verschillende soorten algen. Ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van het koraalrif. Daarnaast staan sergeant-majoors bekend als poetsvissen voor groene zeeschildpadden, waarmee ze parasieten verwijderen. Dit gedrag bevordert de gezondheid van de schildpadden. Omdat ze vaak in grote scholen zwemmen, zijn ze goed zichtbaar en vormen ze een van de karakteristieke vissen van de regio.
Goatfish (Pseudupeneus maculatus)
Size tot 35cm
De gevlekte geitvis of Baardvis is een zeebarbeelvis die drie grote roodzwarte vlekken op zijn rug heeft. De kleur van de vis verandert afhankelijk van zijn fysieke toestand, maar ze zijn meestal bleek met een roodachtige of geelbruine tint en een lichtblauwe vlek op hun lichaam. Ze hebben goed ontwikkelde barbelen (baard), die hen helpen ongewervelde dieren te vinden onder het zand. Geitvissen worden vaak in groepen aangetroffen, vooral in ondiep water tot 40 meter diep. Ze eten overdag krabben, garnalen en kleine vissen. Bij schoonmaakstations wachten ze vaak op poetsvissen of garnalen.
Grunts (Haemulon carbonarium)
Size Tot ongeveer 38 cm
Grunts ondergaan een drastische verandering in kleur en patroon van de juveniele naar de volwassen fase. Jonge grunts hebben vaak een andere kleur en patroon dan volwassen exemplaren. Grunts worden bijna altijd in grote scholen aangetroffen, wat hen helpt om zich te beschermen tegen roofdieren. Het dieet van grunts bestaat voornamelijk uit wormen, zoöplankton en kleine schaaldieren. Deze vissen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van het koraalrif, omdat ze helpen de balans van kleine ongewervelden in stand te houden. Ze zijn ook vaak een populaire soort onder duikers en snorkelaars vanwege hun sociale gedrag.
Blackbar Soldierfish (Myripristis jacobus)
Size tot 30 cm
De Zwarteband soldatenvis is een opvallende, felrode vis die vooral 's nachts actief is. Hij heeft een kenmerkende zwarte balk achter zijn hoofd, wat hem gemakkelijk herkenbaar maakt. Deze vis voedt zich voornamelijk met plankton, maar kan ook andere kleine ongewervelde dieren eten. Wat deze vis bijzonder maakt, is dat hij soms ondersteboven zwemt, een gedrag dat niet vaak voorkomt bij andere vissoorten. De Zwarteband soldatenvis wordt vaak gezien in de avonduren, zwemmend in scholen bij het koraal, op zoek naar voedsel.
Squirrelfish (Holocentridae family)
Size tot 30 cm
Er zijn wel 84 verschillende soorten eekhoornvissen. Het zijn prachtige vissen met grote ogen, die hen helpen beter te zien 's nachts. Ze hebben schitterende kleuren die variëren van roze tot rood en oranje. De lange, stekelige rugvin is meestal goudgeel, net als de staart. Eekhoornvissen zijn 's nachts actief en voeden zich met plankton en kleine ongewervelden. Overdag verbergen ze zich in holten of rotsspleten, maar zelfs dan kun je ze af en toe tegenkomen, vooral tijdens het snorkelen of duiken. Hun opvallende uiterlijk maakt ze tot een van de meest herkenbare vissen in tropische wateren.
Porkfish (Anisotremus virginicus)
Size tot 30 cm
De Varkensvis is een opvallende vis die voorkomt in de tropische wateren van de westelijke Atlantische Oceaan, van de Verenigde Staten tot Brazilië. Deze vis heeft een gele lichaamskleur met vijf donkere verticale strepen die van de kop tot de staart lopen, wat zijn karakteristieke uiterlijk verklaart. De Porkfish voedt zich voornamelijk met plankton, kleine kreeftachtigen en ongewervelde dieren. Het is een schoolvis en wordt vaak in groepen aangetroffen in ondiep water rond koraalriffen. Deze vis staat bekend om zijn agressieve gedrag wanneer hij zijn territorium verdedigt, en is ook een populaire soort onder sportvissers
Goby (Gobiidae family)
Size tot 20 cm
De grondel is de naam voor veel soorten kleine vissen met grote koppen en een taps toelopend lichaam. Ze komen over de hele wereld voor, maar vooral in tropische wateren. Het grootste deel van hun dieet bestaat uit slakken en larven van waterinsecten. Grondels zijn meestal klein en bewegen zich het liefst lopend met hun vinnen over de bodem, in plaats van te zwemmen. Ze hebben een zwakke zuignap die is ontstaan door de versmelting van hun buikvinnen. Velen zijn felgekleurd, en sommige soorten zijn zelfs transparant.
Blenny (Blenniidae family)
Size tot 15 cm
Blennys zijn kleine visjes die voornamelijk in ondiep water leven. Ze zijn typische bodembewoners en houden zich vaak schuil in de zandbodem, spleten in koraalriffen of lege schelpen van weekdieren. Deze visjes leven een teruggetrokken bestaan en zijn enigszins territoriaal van aard. Ze voeden zich met kleine ongewervelde dieren zoals garnalen en slakken, en soms ook met kleine vissen. Blenys worden vaak aangetroffen in de buurt van koraalriffen of op zandbodems, waar ze hun schuilplaatsen verdedigen tegen indringer